Moshi moshi..Hello .You are from .Selamat Datang ke Blog LollyPopPinkiey pada yang tidak seberapa gah ini yee...

kawan itu penting

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera kepada semua pembaca.

Entry kali ni azfa akan update mengenai kawan/sahabat/teman....
Azfa ni seorang yang agak susah sikit untuk berkawan kerana trauma masa lalu...
Azfa mempunyai 4 org kwn baik...Sekarang jarang sikit nak berhubung dengan mereka ini sebab masing-II ad komitmen...Azfa sekarang ni bergelar student...tambahan lagi kawan-II azfa sibuk dengan kerjaya mereka...Jadi,Azfa taknak menganggu mereka.sekadar bertanya khabr saja.Mereka semua ini selalu berada di masa Azfa suka duka sedih dari zaman sekolah lagi...2 orang dari zaman tingkatan 4 dan 2 lagi dari tingkatan 3...yang Azfa selalu berhubung 3 orang saja..lagi sorang sibuk dengan kerja dan family dia.

Azfa nak bagi tips sikit mengenai kawan ...

Cara berkawan :
  • Memahami 
menjadi sahabat yang baik kita harus saling memahami antara satu sama lain. 
  • Jangan Dengki
Janganlah kita ada mempunyai hasrat dengki terhadap kejayaan kawan-kawan kita. Bahkan kita sepatutnya gembira dan berdoa atas kejayaan mereka. Tak salahkan kita berdoa atas kejayaan kawan-II kita.Contohlah kita berdoa supaya selepas dia mendapat kejayaan dia tidak lupa untuk membantu orang yang memerlukan. That was a good what?
  • Menghormati
Tidak kiralah kawan-II kita itu bentuk fizikalnya kurang menarik,taraf pendidikan rendah ke,pekerjaan tidak seberapa ke..janganlah kita merendahkan dia, kita hendaklah hormat dan menyokong kawan kita, walaupun sekarang kita di atas atau lebih daripada dia kadang-kadang kita akan dibawah juga, hidup ini ibaratkan roda..

  • Menegur
Jikalau kawan kita itu melakukan kesalahan atau perkara yang tak elok,kita sebagai kawan seharusnya menegur akan perbuatannya, tegurlah cara yang elok sebagai kawan, ini menunjukkan bahawa kita mengambil berat akan diri kawan kita itu.

  • Membantu
Masa senang kawan memang ramai yang dekat dengan kita apabila kita hidup susah sorang pun tak wujud. Sikap kawan begini harus dijauhkan, bantu lah kawan kita yang dalam kesusahan. Bantu apa yang kita termampu, sekurang-kurangnya kita cuba untuk menyelesaikan masalah kawan kita, tapi kadang-kadang kita kena berhati-hati juga contohnya jenis kawan yang suka berhutang ,kalau nak minta berbunga-bunga ayat bila nak bayar balik sikit punya susah nak dapat, jenis kawan yang begini haruslah kita elakkan.

  • Bermaafan
Ini lah sikap yang paling susah nak diamalkan oleh orang kita, kalau beselisihan faham nak minta maaf memang payah kadang-kadang benda yang kecil pun dibesar-besarkan, bertengkar pasal main bola le ,terkutuk member le, sebab dah lama sangat berkawan benda macam tu pun nak jadi kecoh, lepas tu dua-dua tak nak mengalah ,ego lebih, lastly sampai kesudah tak berbaik, buangkan sifat ego tu, biarlah kita mengalah, minta maaf pada kawan kita tu,rasanya nanti dia pun akan rasa terharu siap malu-malu kucing lagi..:)

Setakat ini sajalah dari azfa..ada masa lagi azfa nak update mengenai kawan-II di kelas azfa & Kawan baruu di tempat azfa belajar ni...daa semua..Papai ...!!! Sehingga berjumpa lagi...

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih kerana sudi berkata-kata...
(*_*)

lollypoppinkiey blog site 2013 untill 2015